4 woontrends voor 2023 + bijpassende vloeren

4 woontrends voor 2023 + bijpassende vloeren

Elk jaar zijn er weer nieuwe woontrends te onderscheiden. De visgraatvloer, stijlvolle zwarte kozijnen, gouden details en retrolook die we in 2022 veel zagen, zal ongetwijfeld ook in 2023 bij veel huishoudens nog populair zijn. Maar er zijn ook nieuwe trends, die helemaal passen bij de huidige tijdsgeest. In deze blog delen we vier woontrends voor 2023 én geven we je voor elke trend een paar mooie vloeropties die helemaal bij deze stijl passen.

Veel hergebruikte materialen, organische vormen, multifunctionele meubels, nostalgie en materialen met een luxe uitstraling doen hun intrede in de Nederlandse woonkamers in 2023. Van glamoureuze luxe gebaseerd op de jaren ’20 tot de minimalistische look & feel van zacht pastel en van milieubewuste materialen tot multifunctioneel inzetbare ruimtes. In deze blog delen we de vier woontrends van 2023 én geven we je voor elke woontrend een aantal bijpassende vloersuggesties.

Woontrend 1: Ingetogen glamour

De drastisch veranderende wereld waar we in leven laat ons soms terugverlangen naar hoe het ‘was’. Herkenbaar daarbij zijn de producten en materialen die een vertrouwd gevoel geven. Een mix van de luxe van de jaren 20 van de vorige eeuw gecombineerd met strakke en sobere, maar elegante vormen. Een moderne look met een klassiek randje.

Ook wat betreft meubels is deze trend een blast from the past. Met oude iconen als de rookstoel, het dressoir of het bureau herleven lang vervlogen tijden. Kenmerkend voor deze stijl, zijn de contrasten. De meubels en accessoires zijn eenvoudig, maar luxe en zijn herkenbaar, maar toch vernieuwend.

Stijlvolle glamour woontrend 2023 - PVC en Laminaat Utrecht

Vormen, kleuren en materialen

Tijdloos, elegant en geïnspireerd op de bekende klassiekers, zo kun je de stijl omschrijven die deze woontrend kenmerkt. De krachtige kleuren blauw, rood en groen zorgen voor contrast, terwijl de toevoeging van roze en fris mintgroen dit kleurenpalet nieuw leven inblaast. Goud maakt de elegante uitstraling van deze kleurkaart compleet.

Materialen die bij deze stijl passen zijn kwalitatief en luxe. Denk aan marmer in verschillende kleuren, geglazuurd keramiek, koper, fluweel, zijde en luxe houtsoorten als walnoot.

Woontrends 2023 - Quiet Glamour kleurenwaaier - PVC en Laminaat Utrecht
De kleurenwaaier van de Ingetogen Glamour woontrend

Een passende vloer voor de Ingetogen Glamour woontrend

Gelasta vinyl – Punto

Vivafloors – tegel 1710

Woontrend 2: Natuurlijk Duurzaam

De natuur is een ontzagwekkend element in onze leefomgeving. Dit zien we niet alleen terug buiten-, maar vooral ook binnenshuis. Deze trend kenmerkt zich door een robuuste, grillige en natuurlijke uitstraling. De gebruikte vormen zijn organisch en komen vaak rechtstreeks uit de natuur. Nature taking over!

De natuurlijke trend zet zich door in natuurlijk kleurgebruik. Met diepe, donkere tinten die de kracht van de natuur aangeven.

Natuurlijk duurzaam woontrend 2023 - PVC en Laminaat Utrecht

Vormen, kleuren en materialen

Hét kenmerk van deze woontrend is het gebruik van grillige en organische vormen. Dit versterkt de natuurlijke of handgemaakte uitstraling. Daarnaast is het kleurgebruik natuurlijk met voornamelijk bruin- en groentinten. De materialen hebben een ruige uitstraling met vooral veel steen- en rotsachtig materiaal.

Qua dessins passen vooral natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen, maar ook lava- of steenstructuren bij deze woontrend.

Woontrends 2023 - Natuurlijk en duurzaam kleurenwaaier trendkleuren - PVC en Laminaat Utrecht
De kleurenwaaier van de Natuurlijk Duurzaam woontrend

Een passende vloer voor de Natuurlijk Duurzaam woontrend

Belakos Palazzo 700

Floorify Etna F031

Woontrend 3: Minimalistisch Natuurlijk Pastel

Luxe, maar met een minimalistische inslag. Dat is de derde woontrend die we dit jaar zien. Dit vertaalt zich in luxueuze maar rustgevende ruimtes. Natuurlijke materialen en kleuren staan centraal. Bruin voert de boventoon in deze minimalistische interieurs, maar er is een hoofdrol weggelegd voor accessoires. Deze details zien we met name terug in de natuurlijke pasteltinten.

Minimalistisch natuurlijk pastel woontrend 2023 - PVC en Laminaat Utrecht

Vormen, kleuren en materialen

Zowel organische als strakke vormen vinden hun plek in het minimalistische natuurlijk pastel interieur. De vormen zijn voornamelijk afgerond en altijd elegant. Door de combinatie van drie bruintinten met vier zachte pastels ontstaat een rustgevend en stijlvol interieur. Dit wordt versterkt door de natuurlijke materialen die gebruikt worden, die waar mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk zijn.

De gebruikte materialen zijn anders dan bij de Duurzaam Natuurlijke woontrend nooit grof of onbewerkt. Het is juist glad en strak. Zoals glad hout, linnen, glad keramiek, gekleurd glas, suède en fluweel.

Woontrends 2023 - Minimalistische kleurenwaaier - PVC en Laminaat Utrecht.webp
De kleurenwaaier van de Minimalistisch Natuurlijk Pastel woontrend

Een passende vloer voor de Minimalistisch Natuurlijk Pastel woontrend

Desso One tapijt – kleur 9097

Forbo Marmoleum – LoveLife Reflect

Woontrend 4: Multifunctioneel inzetbaar

Woningen worden steeds meer multifunctioneel gebruikt. Het is niet alleen meer een plek om tot rust te komen, maar ook een werkplek, een plek om talenten en vaardigheden te ontwikkelen of om gezellig samen te komen met vrienden of familie. Ook de trend om bewust kleiner te gaan wonen (de tiny house movement) groeit nog steeds in populariteit. Dat vraagt om een andere manier van woning inrichten. Met multifunctionele meubels, room dividers en andere handige hulpmiddelen is een ruimte in een mum van tijd om te toveren tot een compleet andere functie.

De trends voor muur- en vloerbekleding en decoraties sluiten hier naadloos op aan. Decoratieve vlakken die in elkaar overlopen, elementen die een kamer ruimtelijker doen ogen en kleurgebruik dat deze effecten alleen maar versterkt, zien we veelvuldig terugkomen.

Vormen, kleuren en materialen

Basic vormen als de rechthoek en cirkel kenmerken deze stijl. Meubelstukken hebben zachte, afgeronde vormen en ook de materialen zijn glad en subtiel. Contrast in materialen wordt wel toegepast om een ruimte een extra dimensie te geven.

De kleuren die bij deze trend passen zijn divers. Een mooie combinatie van licht en donker, warm en koud en kleurrijk en grijstinten. Het contrast zorgt er juist voor dat een kamer ruimtelijker aanvoelt.

Woontrends 2023 - Multifunctionele ruimtes - PVC en Laminaat Utrecht
De kleurenwaaier van de Multifunctioneel Inzetbaar woontrend

Een passende vloer voor de Multifunctioneel Inzetbaar woontrend

Beautifloor Key Largo

MFlor Nuance XL Off grey

Benieuwd naar welke vloeren nog meer bij deze woontrends voor 2023 passen? Kom eens langs in de showroom in Utrecht, we adviseren je graag.

Picture of PVC en Laminaat

PVC en Laminaat

Wij hebben een groot assortiment PVC- en laminaatvloeren, vloerbedekkingen, woonaccessoires en meer. PVC en Laminaat is een familiebedrijf met ruime expertise in het adviseren over én leggen van PVC en laminaatvloeren.